januari 20, 2019, 11:33:21

Författare Ämne: Måste köpa ny bildskärm, Windows 10:s fel förstås som det mesta annat PC-elände  (läst 121 gånger)

Utloggad Fujo

  • Senior Member
  • ****
  • Antal inlägg: 858
Förutom grovt snokande i användares liv, mängder av bloatware och allmänt barnsliga 'hjälpfunktioner' visar det sig nu att gamla, goda Eizoskärmen inte kan kalibreras under Win10 (vilket nya fotodatorn tyvärr kräver). Skärmens hela menyavsnitt under färgjustering är blankt! Och Eizo har inga drivrutiner/firmware för senare OS än Win 8. Har googlat och letat på nördsidor men det verkar inte finnas någon lösning på problemet. [Lååång rad med alla svordomar jag kan, på alla språk]
IPS-skärmen från Dell som tidigare bott i Nairobi går fortfarande inte att kalibrera på något meningsfullt sätt, kalibreringsprogrammet levererar en profil som kräver +2 bländarstegs exponeringskompensation vilket får bilder att se kraftigt överexponerade ut på alla andra skärmar,
Hankar mig fram genom att kolla redigerade bilder på en surfplatta, lätt opraktiskt när man som idag kommer hem med flera hundra bilder från min klubbs annandagsrace.

Ser ut som om ny skärm måste anskaffas och nätet verkar vara ganska överens om att Benq SW271 ger mest pang för pengarna,
Synpunkter?


https://www.benq.com/en-us/monitor/photographer/sw271.html     
« Senast ändrad: december 26, 2018, 22:18:37 av Fujo »

Utloggad Erik

  • Posting Freak
  • *****
  • Antal inlägg: 5368
« Senast ändrad: december 26, 2018, 23:06:07 av Erik »
F80, Nikon V1, D800E

Utloggad Fujo

  • Senior Member
  • ****
  • Antal inlägg: 858
Den här ser ut att ha ett lägre pris
Ganska exakt samma prestanda men med upplösning 2 560 x 1 440 i stället för 3840x2160 som SW271 har.
Säkert utmärkt men håller nya skärmen minst 10 år som gamla Eizo gjort tror jag det är klokt att välja den högre upplösningen.
Visar dessutom D70s-filer direkt utan skalning...

Utloggad Erik

  • Posting Freak
  • *****
  • Antal inlägg: 5368
Bra synpunkt Fujo, kollade inte upplösningen för båda skärmar
F80, Nikon V1, D800E

Inloggad make

  • Posting Freak
  • *****
  • Antal inlägg: 14824
    • http://lage.li/
Hm....... jag kör en sådan " https://www.benq.com/en-us/monitor/stylish/gl2760h.html "  på win 10enterprise  fungerar bra nog för meg till den prisen :)
« Senast ändrad: december 27, 2018, 16:04:54 av make »

Utloggad Fujo

  • Senior Member
  • ****
  • Antal inlägg: 858
Står en BenQ SW271 på bordet nu men inte f*n funkar den! Jo lite, ibland, men bara korta stunder. Funkar efter en omstart men inte efter nästa.
Fast det är ju inte så konstigt när rätt drivrutiner för skärmen saknas, när sådana ska installeras meddelar Win10: An administrator has blocked your access to Device Manager bla bla bla...
Jag är ju för f*n den ende administratören på denna burken!
Fullständigt utledsen på Win10, det värsta PC-skit jag haft med att göra! Har ägnat mer tid åt att meka med de tre Win10-burkarna i huset än vad som sammanlagt ägnats åt alla andra PC - egna och vänners - de sista ca 20 åren.
Win10 installeras nu om, igen...
Slut gubbgnäll.   

Utloggad Fujo

  • Senior Member
  • ****
  • Antal inlägg: 858
Mer gubbgnäll:
Ominstallation med alternativet 'spara egna program och filer' hjälpte inte, får visserligen meka fritt i Device Manager nu och har installerat drivare till nya skärmen men den är lika spattig som tidigare. Kör 'Keep nothing' nu.
Tur man är långtidsledig.

Inloggad make

  • Posting Freak
  • *****
  • Antal inlägg: 14824
    • http://lage.li/
jag kör HDMI   inte installerat några drivare,  win 10 fixade det själv :)

Utloggad Fujo

  • Senior Member
  • ****
  • Antal inlägg: 858
Efter mycket meck fungerar så nya BenQ-skärmen. 3" större på diagonalen än tidigare skärm men med nästan ingen 'ram' omkring så tar de upp nästan lika stor plats på bordet.
Verkar bra. Hårdvarukalibreras med sensorn från X-Rite plus BenQ:s mjukvara, skönt att slippa X-Rite-programmet som gärna strular.
Massor av inställningar att skruva på till stor glädje för prylnördar! (make, hör du mig...)





   
« Senast ändrad: december 29, 2018, 18:47:30 av Fujo »

Utloggad Fujo

  • Senior Member
  • ****
  • Antal inlägg: 858
jag kör HDMI   inte installerat några drivare,  win 10 fixade det själv :)
Föreslår att du installerar tillverkarens drivrutiner/firmware för din skärm, funkar säkert bättre än 'Generic PnP Monitor'.
Windows letar då också automatisk upp och installerar nya versioner. 

Inloggad make

  • Posting Freak
  • *****
  • Antal inlägg: 14824
    • http://lage.li/
jag kör HDMI   inte installerat några drivare,  win 10 fixade det själv :)
Föreslår att du installerar tillverkarens drivrutiner/firmware för din skärm, funkar säkert bättre än 'Generic PnP Monitor'.
Windows letar då också automatisk upp och installerar nya versioner. 

skall tänka på det,  får se om jag "hinner" i löpet av året :)

Inloggad make

  • Posting Freak
  • *****
  • Antal inlägg: 14824
    • http://lage.li/
sådär nu va det klart :)