För att få ett så bra resultat som möjligt är det viktigt att du använder dig av rätt objektiv. Det finns ett rätt stort utbud att välja mellan, både när det gäller prisklass och kapacitet. Det är möjligt att dela in olika objektiv efter brännvidden eller bildvinkeln. Till exempel Fisheye vilket är ett objektiv som ger en väldigt kraftig distorsion.

Andra objektiv som finns är supertele och supervidvinkel, dessa är dock båda rätt dyra och svåra att använda.

Kvalitet och brister

Det är inte alltid det bästa att köpa ett dyrt objektiv eftersom dyrt innebär inte alltid bäst. Det kan finnas billigare alternativ som är minst lika bra, om inte bättre än de dyrare. Många gånger kommer objektiven vara dyrare jämfört med kameran. På grund av detta rekommenderas det att du läser igenom recensioner och produktinformationen noga innan du gör ett köp. Det som kan variera en del mellan objektiv är skärpan. Dessutom tappar många objektiv en liten del av skärpan i sina hörn.

Bländaren kan även påverka objektiv en del, till exempel vid en full öppning kan objektivet bli lite sämre och skärpan kan sjunka vid mindre bländaröppningar vilket diffraktionen orsakar. Distorsion är ett annat problem som är rätt vanligt, det innebär att objektivet kan visa linjer som ska vara raka som böjda, oftast vid zoom. Det finns dock även olika varianter av dostorsion som kan uppstå, som vågformig, tunnformig och kuddformig.

Ljusstyrkan är en sak som har en stor påverkan på kameraobjektivens egenskaper. Ljusstarka varianter har många gånger bättre mekanik och optik, dock kostar de lite mer än andra. När du ska välja objektiv är det viktigast att du väljer ett som du behöver, välj inte det dyraste bara för du tror det kommer vara bäst. Billigare alternativ kan vara lika bra.

Relaterade inlägg