Det är inte ovanligt att företag låter en professionell fotograf ta porträtt av sina anställda. Det kan handla om att medarbetarnas porträtt ska presenteras på företagets websida, något som är vanligt hos exempelvis advokatbyråer och mäklarfirmor. Numera har dock alla en mobilkamera med sig till jobbet. Dagens smartphones har utrustats med kameror av hög kvalitet och internet. Vad gäller på arbetsplatsen? Får man fota vem man vill när som helst och lägga ut bilder på sociala medier hur som helst?

Fota kollegor i smyg

Får man fota kollegor i smyg eller kan detta vara en kränkning? Ytterst är det arbetsgivarens ansvar att göra klart för sina anställa vilka regler som gäller på en arbetsplats, inklusive fotografering. När det går att identifiera en person på ett foto anses det vara en personuppgift. Detta innebär att dataskyddsförordningens regler gäller. När en anställd ägnar sig åt att fotografera sina kollegor på arbetsplatsen (utan deras tillåtelse) är detta inte en privat verksamhet. Det är alltså inte tillåtet att utan samtycke fotografera kollegor, skicka bilder via mms eller e-post samt lägga ut bilder på sociala medier.

Skapa en bra arbetsmiljön

Det är som sagt arbetsgivarens ansvar att skapa en bra arbetsmiljö för sina anställda. Att sätta tydliga regler för vad som är tillåtet eller inte inklusive fotografering är viktigt. Men kom ihåg att det är lika viktigt för företag att uppmuntra personalen och visa uppskattning. Ett effektivt och prisvänligt sätt är att investera i populära profilprodukter för anställda och kunder. Marknadens största utbud av profilprodukter och presentreklam finns hos https://medtryck.com/ online. När du vänder dig till Medtryck kommer dom att hjälpa till med allt från produktförslag till leverans av färdiga produkter. Besök gärna https://medtryck.com/ och gör dig bekant med deras stora sortiment av produkter för mässa och event, kontor, hälsa och hygien, sport och fritid, gåvor, väskor och påsar, elektronik, muggar, pennor, lek och spel, kläder och mycket mer. Medtryck garanterar bra pris, personlig service, säkra leveranser, prover samt kostnadsfri offert och korrektur.

Vad säger lagen?

Normalt omfattas arbetsplatser inte av regeln om kränkande fotografering. Det finns inget som hindrar att fota på en arbetsplats annat än om arbetsgivaren utfärdat ett förbud. Däremot kan lagen om kränkande fotografering gälla på en arbetsplats om foton tagits i till exempel en toalett eller ett omklädningsrum. Beroende på omständigheterna kan ett foto som tagits utan tillåtelse på en arbetsplats utgöra trakasserier eller sexuella trakasserier enligt diskrimineringslagen. Vid sådana situationer har en arbetsgivare skyldighet att både utreda och vidta åtgärder. När någon eller några blivit fotograferade utan tillåtelse på en arbetsplats på ett sådant sätt som upplevs som kränkande bör dom ta upp detta med arbetsgivaren. Även smygfotografering som inte är kränkande bör tas upp med arbetsgivaren om det upplevs som ett problem och skapar en otrygg stämning samt en dålig arbetsmiljö. Det är alltid viktigt för anställda att kunna känna sig trygga på jobbet.

Relaterade inlägg