Människan har, i tusentals år, haft en rejäl fascination med att både skapa och bevara bilder. Grunden för dagens fotografering lades redan för 2500 år sedan i Kina. Det var genom att förklara teorin om hur en inverterad kopia skapas när en ljusstråle passerar ett mörkt område. Dock dröjde det ett antal hundra år efter detta innan en ny uppfinning kom till.

Det var mot slutet av 900-talet som det skapades en sorts Camera Obscura. Dock var det först år 1727 som det gjordes en riktig upptäckt vilket ledde till grunden för dagens moderna kamera. Det var Johan Schulze som insåg att silversalter ändrade färg till svart från vitt av solljus. Den sidan som inte exponerades var alltså vit, och den sida som utsattes av sol blev svart.

Först med att tillverka en dagerrotypi, vilket var en av de allra första fotografiska enheterna, var Louis-Jacques-Mande Daguerre och detta skedde på 1830-talet. Bilden som skapades formandes då på en tunn silverplåt som fästs samman med en kopparplåt. För att själva bilden skulle formas användes det en legering av silver och kvicksilver, också kallad amalgam. Den här metoden fungerade men det dröjde drygt 30 minuter för att producera en enda bild.

Några år innan dessa producerade dock Joseph Niepce en bild genom sin Camera Obscura. Det som ansågs vara ett problem var att skapandet tog nästan 8 timmar, och bilden bleknade senare. På 1820-talet arbetade Daugerre och Niepce tillsammans, det ledde till att de fick livperson för uppfinningarna från Frankrike. År 1840 bidrog även England med en fotografisk process, denna kallades kalotypi och blev uppfunnen av en man med namn William Talbot.

Kameratekniken blev dock inte bättre förrän ”gelatin dry plate” uppfanns på 1880-talet. Det var efter detta som ett flertal kameratyper började skapas.

Kodak och Polaroid

Det var år 1885 som George Eastman uppfann en film-papperstillverkning. Ett antal år senare skapade han Kodak-kameran samt en celluloid film. Kameran han uppfann hade en fast fokus, objektiv och klarade av hundra exponeringar. Detta var dock endast början, Eastman skapade år 1900 ”Brownie” vilket var en kameramodell som klarade att ta ögonblicksbilder. Den här modellen fortsatte sedan vara standarden fram till 1960-talet.

Ett nytt steg i utvecklingen av kameran kom på slutet av 1940-talet. Det var då genom Polaroid. Den här uppfinningen gjordes av Edwin Land, och kan kom ut med en kameramodell, Model 95, som klarade av att producera en färdig bild på en minut. På den tiden var detta en dyr och exklusiv kamera. Det var först på mitten av 60-talet som en billigare polaroid-modell började säljas. Detta företag blev väldigt framgångsrikt, de valde nämligen att sälja billigare kameror och tjänade istället pengar på själva bilderna. Idag säljs det kameror i alla möjliga prisklasser med olika användningsområden och i flera varianter.

Relaterade inlägg